B2Green_Domhsh-Mhxanikoi_oikodomiki_adeia

Δικαστική προσβολή οικοδομικής άδειας (οριστική και προσωρινή δικαστική προστασία)

Παναγιώτης Γαλάνης,
Δικηγόρος Περιβαλλοντικού – Πολεοδομικού Δικαίου, Διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ
Εμπειρογνώμων Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης
panagiotisgln@gmail.com
www.pgalanislaw.gr
.
Καθώς οι πράξεις δέσμιας αρμοδιότητας δεν χρήζουν καταρχήν αιτιολογίας, η η αιτιολογία σε αυτές φέρει το νόημα της αιτιολόγησης συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για την έκδοσή τους.

Στην περίπτωση των οικοδομικών αδειών, το σύνολο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών (π.χ. μελετών, στοιχείων, εκθέσεων) αποτελούν την αιτιολογία τους. Ειδική, ωστόσο, αιτιολογία απαιτείται στην περίπτωση απόρριψης της αίτησης οικοδομικής άδειας, όσο και επί παρεκκλίσεων από τους πάγιους κανόνες

Η οικοδομική άδεια προσβάλλεται δικαστικά με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Διοικητικού Εφετείου (διαφορά του άρθρου 1 παρ. 1 περ. θ Ν. 702/1977).

Σε επίπεδο προσωρινής δικαστικής προστασίας, απαιτείται για την αποδοχή της αίτησης αναστολής, είτε να καταφάσκεται η πρόδηλη βασιμότητα, όπως η περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί για το κτίσμα οικοδομική άδεια. Επίσης, πρέπει να μην έχει εκτελεστεί η προσβαλλόμενη, στο μεγαλύτερο μέρος της.

Λόγο αναστολής στοιχειοθετείται και η πιθανολόγηση ανεπανόρθωτης βλάβης του αιτούντα, όπως σε περίπτωση παρεμπόδισης της χρήσης του κτίσματος (ιδίως επί κατοικίας και όχι τόσο επί ειδικού κτιρίου).

Μετά την ακύρωσή της με δικαστική απόφαση η οικοδομική άδεια θεωρείται ως ουδέποτε εκδοθείσα και δεν δύναται να αναθεωρηθεί, δεδομένου ότι η αναθεώρηση οικοδομικής άδειας προϋποθέτει ήδη υφιστάμενη άδεια

Για περισσότερα, βλ. https://www.pgalanislaw.gr/blog/  και στο βιβλίο μου, Π. Γαλάνης, Μέσα και εργαλεία. εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδιασμού, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2022.

Tags: No tags